GYÜMÖLCSLEVEK
MI MIRE JÓ?
ALMA
Ami tápanyag- és vitamintartalmát illeti, C-vitaminban gazdag, emellett A- és B-vitamin-tartalma is magas. Az alma mindemellett remek kálium-, magnézium-, kalcium- és folsavforrás is.
NARANCS
A citrusfélék közül a narancs az egyik olyan déli gyümölcs, amely ma már az év minden szakaszában elérhető. Ez az édes és lédús gyümölcs magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ugyanakkor további értékes anyagok is találhatók benne, úgy mint kalium, kalcium és foszfor nyomelemek közül pedig a szelén. A C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és bioflavont is tartalmaz. A narancs tipikus ízét a gyümölcscukor és a magas citromsavtartalom, valamint az aromás olaj adja. Bár az íze savas, mégis lúgosító hatású a szervezetre.
CITROM
Nagyon magas a C- és E-vitamin tartalma, így szinte mindenfajta vírusos vagy rákos betegség legyőzésében segíti a szervezetet. Ne használjunk citrompótlókat csakis valódi citromot, és fogyasszuk magában (ha szeretjük a savanyú ízt) vagy salátákhoz és tengeri halakhoz.
GRAPEFRUIT
Fontos lehet a fogyókúrázók számára, hiszen felgyorsítja, hatásosabbá teszi a kilók leadását. Hatása egyrészt a rostok magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező hatással bír. A máj méregtelenítésében is fontos szerepe van. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is tisztítja. A savas vért lúgosabbá teszi. Pozitívan hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. A grapefruit bioflavonjai között hesperidint és rutént is tartalmaz, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
Rendszeres gyógyszerfogyasztók tájékozódjanak fogyasztása előtt!
Gyógyszerekre gyakorolt hatása itt olvasható.
BARACK
Hitted volna? Az ereje a béta-karotin tartalmában rejlik, amely A-vitaminná alakul, így javítva a látásunkat, továbbá védi a szervezetet a rák különböző fajtáitól, annak is az egyik legveszélyesebb formájától, a bőrráktól. Fontos tudni, hogy a barack addig őrzi a benne található vitaminokat, amíg feszes a héja.
BANÁN
Banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
KÖRTE
Rengeteg jótékony összetevő található benne, többek közt sok benne a A-, B1-, B2- és C-vitamin, ezen felül kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma is említésre méltó. Polifenol antioxidánsokban is gazdag, mint a gyümölcsök többsége. Lehetőleg hámozatlanul együk, mivel a héja 6x annyi polifenolt tartalmaz, mint a belseje. Sokoldalú gyümölcs, hiszen rengeteg problémára gyógyírt jelenthet.
MÁLNA
A málnának magas a C-vitamin tartalma, továbbá apró magvas gyümölcs révén segíti az em
észtést és akadályozza a rákos sejtek kialakulását. A legfinomabb alacsony zsírtartamú joghurttal vagy tejjel és mézzel keverve.
EPER
Akárcsak a málna, az eper is segíti az emésztést, és likopin tartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását. A friss eper nagyon finom, olvasztott csokoládéba mártva pedig valódi afrodiziákum.
SÁRGADINNYE
Aki a sárgadinnyét szereti és rendszeresen fogyasztja, az nagyon jót tesz szervezetével, ugyanis gazdag ásványianyag-forrás: karotint, foszfort, vasat és nátriumot tartalmaz. De igen nagy mennyiségben tartalma A-, B1-, B2- és C-vitamint is. Magas rosttartalmának köszönhetően a sárgadinnye hatékony segítséget nyújt az emésztési folyamatok normalizálásában. Nem csak a bél-, de a gyomorproblémákat is orvosolja
GÖRÖGDINNYE
Bár a görögdinnye 90%-a víz, így is kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Tartalmaz B6-, C- és E-vitamint, niacint, folsavat, vasat, káliumot és mangánt. Színes húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, a B-vitamin pedig bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. A görögdinnye mangántartalma révén élénkíti a pajzsmirigy működését és segíti a zsírégetést, ezért kiválóan alkalmazható diéta idején.
ANANÁSZ
A, B és C-vitamint, folsavat, káliumot, cukorot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Folsavtartalma a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék képződésénél játszik szerepet. Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében. Az ananászkonzervben már nincs bromelin fehérjebontó enzim, mert az a hőkezelés során elvész.
Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést és csökkenti a vér savtartalmát. Emésztési zavarok esetén szintén ajánlott az ananászlé.
AVOKÁDÓ
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
RÉPA
A sárgarépalé tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, karotint, sót, A-, B-, C-,E-, G- és K-vitaminokat. A legtöbb benne az A-vitamin elő vitaminja, a karotin, ami zsírban oldódik. Éppen ezért annak, aki diétázik, és kevés zsiradékot visz be a szervezetébe, érdemes egy kanál lenmagolajat magában vagy salátával elfogyasztania a sárgarépalé előtt.
CÉKLA
Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot egyaránt tartalmaz.
PARADICSOM
A paradicsom nagyon fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C és A vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is. A savtermelést viszont sajnos fokozza.
